Quantcast
Channel: Spanje Vandaag | De website voor het laatste nieuws in Spanje » Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

De ontwikkelingen in Catalunya

$
0
0
catalunya1

De ontwikkelingen in Catalunya.

Al decennia’s lang neemt Catalonië de Spaanse economie op sleeptouw. Niet voor niets willen de politici van deze autonome regio van Spanje zich afscheiden van het land. In feite denken ze hetzelfde wat Nederlanders en andere Noord-Europeanen denken: waarom moeten wij werken om de schulden die de zuiderlingen veroorzaken   te  betalen, en waarom moeten wij altijd als reddende engelen optreden? Hoe vaak horen we in dit verband Nederlanders en Duitsers zeggen dat ze moe zijn van die Grieken en Spanjaarden die altijd met geld smijten. Diezelfde mensen gaan dan wel weer op vakantie naar een mooi Grieks of Spaans eiland en dragen bij aan de economie van die landen.

catalunya1

Feit is dat Catalonië historisch gezien altijd een Noord-Europees karakter heeft gehad. Serieuze arbeiders, goede en betrouwbare betalers met een open “mind”: de integratie van mensen uit andere delen van Spanje en Europa is meestal zonder grote problemen verlopen. Natuurlijk werd wel gewaardeerd dat ze Catalaans leerden en zich aanpasten aan de Catalaanse cultuur. Maar verlangen Duitsers en Nederlanders dit ook niet van immigranten als ze willen werken? Het beroemde inburgeringsexamen van Nederland is er mooi voorbeeld van. In Catalonië is er een Paasmaandag en een tweede Kerstdag net zoals in Europa, terwijl er elders in Spanje bijna overal op die dagen gewerkt wordt, een duidelijke indicatie dat de Catalanen zich meer met Europa identificeren dan met de rest van Spanje.

Een wereldconcern als Regus heeft in de stad Barcelona al meer centers dan in Rotterdam, hetgeen ook een overduidelijke indicatie is van het vertrouwen in de toekomst van Catalonië. Meer dan 40% van het Nederlands kapitaal dat in Spanje aanwezig is bevindt zich in Catalonië.

Wat de Catalaanse politici willen is overbekend met de econoom Artur Mas aan het hoofd van deze beweging, maar of het volk dezelfde mening is toegedaan valt nog te betwijfelen. Op 11 september 2012 was er in Barcelona een onafhankelijkheidsbetoging die gevolgd werd door ongeveer anderhalf miljoen mensen, maar er wonen 7,5 miljoen mensen in Catalonië( zo’n slordige 5 miljoen zijn daarvan stemgerechtigd) en betogingen tegen de onafhankelijkheid van deze regio zijn ook gevolgd door duizenden mensen. Daarbij komt het frappante gegeven dat Artur Mas twee en een halve maand na deze voor hem succesvolle betoging  niet in staat was om een meerderheid in de wacht te slepen bij de regionale verkiezingen. Duizenden families in Catalonië hebben  wortels in het zuiden van Spanje ( Andalusië en Extremadura) en voelen zich dus Spaans én Catalaans. Als de centrale regering van Rajoy of de justitie het niet vermijden zal op 9 november van dit jaar een volksraadpleging plaatsvinden met twee vragen: “Wilt u dat Catalonië een staat wordt? en “Zo ja, wilt u dat die staat een onafhankelijke staat wordt?”

Ondertussen blijven Rajoy en Mas onderhandelen om een alternatieve oplossing te vinden.  De tijd dringt en dat helpt meestal bij het vinden van nieuwe wegen.

Geschreven door:  Adriaan Johan Kruis

Het bericht De ontwikkelingen in Catalunya verscheen eerst op Spanje Vandaag | De website voor het laatste nieuws in Spanje.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10