
Steeds vaker lezen en horen we dat iets op een bepaalde manier is en dat het op een andere manier aanvoelt.
Zo lezen we bijvoorbeeld dat het in Leeuwarden 19º Celsius is maar dat het aanvoelt als 22º. Of andersom. In Breda is het 19º maar het voelt als 18º. Wie kan in godsnaam bepalen dat het 1 graad warmer is dan het aanvoelt?
Als je van sport houdt en je kijkt bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd, dan gaat de tijd gevoelsmatig sneller of langzamer in verband met de wens die je als kijker hebt. Staat jouw ploeg achter en er is nog een kwartier te spelen, dan vliegen die vijftien minuten om. In het tegenovergestelde geval, als jouw ploeg met 1-0 voor staat en je wilt dat de wedstrijd zo eindigt, dan duren die zelfde 15 minuten een eeuw. Vreemd maar waar!
Als we een dagje op het strand doorbrengen is de watertemperatuur gevoelsmatig anders naar gelang we in zee gaan onder de volle zon of na zonsondergang. Het water voelt erg koud aan als we overdag na een uurtje te hebben liggen bakken in de zon, ineens in zee gaan. Het gevoel is echter totaal anders als we ‘s avonds een duikje nemen in diezelfde zee. Hmmm, wat is het water lekker warm vanavond! Onzin, want het water is kouder dan overdag maar de lichaamstemperatuur is ook veel lager waardoor het aanvoelt alsof het water lauw is.
In Spanje proberen de politici de lijdende burgers te manipuleren met “het gevoel”. De economie gaat een stuk beter, zo “voelen” ze. Maar de mensen hebben nog steeds geen baan, ze verliezen nog steeds hun huizen, en de voedselbanken kunnen het niet bijbenen. Als je geluk hebt en je vindt een baantje dan is dit in 95% van de gevallen een tijdelijke job en sta je na maximaal twee maanden gewoon weer op dezelfde lijst van het INEM. De banken geven geen krediet, niet aan particulieren en niet aan bedrijven. Subsidies worden ingekort en het aantal mensen dat zonder uitkering leeft wordt steeds groter. Als je een heupoperatie nodig hebt kom je eerst op een ellenlange lijst te staan maar gevoelsmatig doet je heup nu al pijn! In de grote steden worden de parken en andere openbare plekken niet goed onderhouden. Als het gras vroeger 1 keer per week werd gemaaid gebeurt dit nu 1 keer per maand. Er zijn regio’s in Spanje waar de jeugdwerkloosheid inmiddels 56% is! Dit moet jongeren een heerlijk gevoel geven! Veel jonge stelletjes met één of twee kleine kinderen moeten weer terugkeren naar de ouderlijke woning waar pa en ma inmiddels met een ingekort pensioentje moeten zien rond te komen.
Het is prima dat de gewone burger met zijn verstand en zijn gevoel handelt, maar laat de politicus alsjeblieft alleen zijn verstand, indien aanwezig, gebruiken. In Spanje heerst er nog steeds een enorme crisis, verstandelijk en gevoelsmatig, ook al voelen de politici zelf hier uiteraard niets van en laten ze zich in geval van pijn aan de heup direct opereren in een privékliniek.
Bron: Adriaan Kruis
https://www.facebook.com/pages/Adriaan-Johan-Kruis/183171868471117
Het bericht Een gevoelsmatige crisis? verscheen eerst op Spanje Vandaag | De website voor het laatste nieuws in Spanje.